alv-duizeligheidsscholing.jpg
01 april 2022

NVOF organiseert cursus duizeligheid. Deze cursus wordt herhaald op 21 april

Op 14 oktober vond de eerste NVOF najaarsscholing plaats met als thema duizeligheid. Tijdens deze scholing vertelden drie sprekers vanuit hun specialisme over de diagnostiek en behandeling van duizeligheidspatiënten.

We begonnen met een presentatie van neuroloog de heer Pruissen uit het Diakonessenhuis. Aan de hand van casuïstiek nam de heer Pruissen ons mee in de differentiatie tussen symptomen en diagnostische kenmerken bij verschillende oorzaken van duizeligheid. Het was een interactieve lezing waarbij deelnemers door middel van quizvragen mee konden denken over de diagnose van de betreffende casuïstiek. 

De tweede presentatie werd gegeven door onze collega orofaciaal fysiotherapeut Bart Zwanenveld.

Bart is gespecialiseerd in duizeligheidsklachten en ziet veel verschillende patiënten in de dagelijkse praktijk. Vanuit zijn kennis en ervaring heeft hij een inkijkje gegeven in de klinimetrie en interventies bij duizeligheidspatiënten in de fysiotherapiepraktijk. Het was een presentatie met veel praktische tips en oefeningen voor de behandeling van verschillende typen duizeligheidspatiënten.

De derde en laatste presentatie werd gegeven door de heer Stultiens, KNO-arts uit het Maastricht UMC+ en PhD student the vestibular implant. De heer Stultiens gaf ons een inkijkje in een hele andere vorm van behandeling van duizeligheidsstoornissen, namelijk invasieve behandelingen. Zijn lezing ging over chirurgie bij stoornissen van het evenwichtsorgaan en de effecten hiervan.

Al met al was het een leerzame en zeer geslaagde middag. We hebben veel positieve feedback ontvangen en zijn voornemens om jaarlijks een najaarsscholing te organiseren.