13 december 2022

Online webinar tinnitus was een succes!

Op donderdag 6 oktober jl. organiseerde de NVOF de webinar over tinnitus. Tijdens de webinar werd de state of the art evidence en de diagnostiek en behandeling bij tinnitus besproken.

Vanuit haar woonplaats in België nam Dr. Emilie Cardon ons mee in de nieuwste wetenschappelijke bevindingen over tinnitus in het algemeen. De grote vragen die zij heeft beantwoord zijn ‘wat is tinnitus?’, ‘wat zijn de oorzaken van tinnitus’? en ‘hoe kan tinnitus behandeld worden’? Interessant om te horen hoe de behandelmogelijkheden zich ontwikkelen. Zo is het mogelijk middels elektrostimulatie bepaalde hersengebieden, die tinnitus geven, te stimuleren.

Dr. Sarah Michiels vertelde over haar onderzoeken met betrekking tot de diagnostiek van somatische tinnitus. Hierbij introduceerde zij een handig stroomschema om somatische tinnitus beter te kunnen diagnosticeren.  

Dr. Annemarie van der Wal, collega orofaciaal fysiotherapeut en tevens host van deze webinar, vertelde over haar promotieonderzoek naar de fysiotherapeutische behandeling bij tinnitus patiënten. Als beroepsvereniging zijn wij heel trots op dit onderzoek en de positieve resultaten voor de orofaciale fysiotherapie.

Dr. Emile de Kleine was de hekkensluiter van de webinar en helemaal vanuit het Noorden in Groningen gaf hij een presentatie over de rol van de KNO-arts en audiologie bij tinnituspatiënten. Emile is klinisch fysicus-audioloog en vertelde ons over het verschil tussen audiologen en over de bezetting en begeleiding binnen een audiologisch centrum.

Al met al was het een zeer geslaagd webinar met meer dan 100 deelnemers.