saskia-vrickx.jpg
08 maart 2023

Onder de Loep - Saskia Vrickx

Wie ben je? Hallo, ik ben Saskia Vrickx. Net een jaartje een jeugdige vijftiger. Ik woon met veel plezier in het mooie Woerden; met man en zoon. In Woerden is ook mijn praktijk - fysio de hoofdzaak.

Jij en de praktijk?

Vier jaar geleden - op valentijnsdag- is de website van de praktijk de lucht in gegaan.
De eerste patiënten volgden enkele dagen later; eigenlijk eerder dan gepland - het was de bedoeling was dat ik vanaf 1 april officieel open zou gaan. Maar de verwijzers wisten me vanaf het begin te vinden.
Na de officiële en feestelijke opening werd het alleen maar drukker; ook in de corona tijd liep verrassend goed door. Inmiddels werk ik vier volledige dagen in de praktijk. In ‘de hoofdzaak’ behandel ik alleen orofaciale klachten
 

Jij en Orofaciaal?

Tijdens mijn eerste stage kwam in aanraking met ‘kaak’fysiotherapie. Mijn stage begeleider had een aanvullende cursus in gedaan - welke? geen idee. Maar hij had er affiniteit mee en wist er heel boeiend over te vertellen. Dat was de eerste kennismaking.
Kort daarop solliciteerde voor mijn eerste baan en daar werd mij tijdens het gesprek gevraagd welke specialisaties ik zou overwegen. Ik vertelde dat ik de kaak en het hoofd heel interessant vond.
Volgens mij heeft dat de doorslag gegeven. Want wat bleek, de toemalige orofaciaal daar ging net weg…   De rest is geschiedenis; ik werd aangenomen en mocht direct met een studie beginnen. En daar ben ik nog steeds heel blij mee.
 

Jij en de patiënt? 

De samenwerking met de tandartsen en mondhygiënisten in de buurt is goed; zij sturen regelmatig patiënten. Daarom zie ik veel kaakklachten en bruxisme. Verder komen er veel mensen die last hebben (chronische) hoofdpijn en tinnitus. Deze patiëntengroep vind ik heel interessant. Ook het verhaal achter de klacht oftewel de mens achter de patiënt spreekt mij enorm aan. Door er achter te komen wat er bij iemand speelt kan je gericht werken.
Ik probeer vaak lifestyle en psychosomatische factoren mee te nemen in de behandeling om recidief te voorkomen. Dit werkt in mijn praktijk goed.
Recent ben ik gestart met een opleiding ‘mindfulness in de fysiotherapie’ om daar (nog) meer tools voor te hebben. En voor mijzelf is het ook heel fijn en leerzaam om te doen.

Daarnaast ben ik bekend met larynx facilitatie; daarom zie ik verder nog wel eens mensen met stem- of brok in de keel.  Deze worden dan meestal ingestuurd door de logopediste of vocal coach. Vooral de zangers zorgen voor een -letterlijk - vrolijke noot in de praktijk.

Jij en de NVOF?
Ik ben lid geworden enige tijd na de studie.
Ik vind het een fijne en gezellige club; waarin de lijnen kort zijn. Wat me opvalt aan orofaciale fysiotherapeuten dat we allemaal enorme vak fanaten zijn. Leuk! 

 

Heb je een boodschap voor je (NVOF) collega’s?
We zijn op de goede weg. 
Maar blijf -als orofaciaal- aan de weg timmeren voor meer naamsbekendheid van ons mooie specialisme. Dit kan zowel landelijk als lokaal - voor je eigen praktijk.
Tijdens mijn periode als bestuurslid heb ik gemerkt dat daar nog veel kansen liggen. Teveel mensen (verwijzers en patiënten) hebben nog nooit van een orofaciaal fysiotherapeut gehoord. En dus geen idee welke klachten een orofaciaal fysiotherapeut kan behandelen.
Jammer, zo blijven patiënten onnodig (lang) met klachten rondlopen.

Wil je nog iets kwijt?
In maart geef ik een cursus voor mondhygiënisten van de NVM.  Kennis delen en meer bekendheid van de orofaciaal fysiotherapeut;  Om zo de samenwerking met deze beroepsgroep te bevorderen. Ontzettend leuk dat ik hiervoor gevraagd ben.