sophie-gaillarde-martrille-website.jpg
26 september 2023

Onder de Loep - Sophie Gaillarde-Martrille

Mijn naam is Sophie Gaillarde en ik woon in Wageningen met mijn man en onze drie kinderen. Het is een levendige universiteitsstad die ons hartelijk heeft verwelkomd en waar we met veel plezier wonen.

Jullie hebben misschien al aan mijn achternaam al kunnen aflezen dat wij Frans zijn. Mijn man werd 25 jaar geleden gevraagd om bij het Maritiem Onderzoeksinstituut MARIN te komen werken. Ik was in die tijd net mijn eigen fysiotherapiepraktijk begonnen en werkte parttime bij het UMC in Montpellier op de afdeling mondziekten, kaak- aangezichtschirurgie.

Na enige aarzeling zijn we naar Nederland verhuisd. We hebben een nieuwe taal ontdekt, maar ook Sinterklaas, haring, hockey en een indrukwekkend land. Onze kinderen zijn opgegroeid met twee culturen. Inmiddels studeren de oudste twee respectievelijk tandheelkunde en geneeskunde, en de derde zit nog op de middelbare school.


Jij en Orofaciaal

Ik ben begonnen met een studie farmacie, maar besefte na mijn tweede jaar dat ik het contact met de patiënten zou missen. Daarom ben ik geswitcht naar fysiotherapie. Vervolgens behaalde ik een diploma als manueel therapeut met een expertise in oedeem- en oncologiebehandelingen.

In het begin van mijn carrière werkte ik veel met ernstig verbrande patiënten, op de intensive care in het ziekenhuis en in gespecialiseerde centra. Een interessante en indrukwekkende ervaring, vooral als het gaat over de revalidatie van brandwonden in het gezicht. Dit leidde ertoe dat ik ging werken op de afdeling mondziekten, kaak- aangezichtschirurgie in Montpellier, waar ik ontdekte hoeveel plezier ik haalde uit dit vakgebied. De Medische Universiteit was op dat moment bezig met het opzetten van een masteropleiding in samenwerking met de tandheelkundige universiteit. Die heb ik gevolgd en mijn afstudeerscriptie ging over de behandeling van myogene temporomandibulaire stoornissen (TMD). Na mijn afstuderen heb ik geholpen bij de ontwikkeling van het onderwijsprogramma.

Op dit moment volg ik online een opleiding ‘orofaciale revalidatie en dyspraxie’ bij PhysioAcademie. Een aanrader voor iedereen met interesse in orofaciale fysiotherapie.


Jij en de praktijk

Bij mijn aankomst in Nederland moest ik mijn werk opnieuw opstarten. Zonder netwerk of contacten in ziekenhuizen en universiteiten, in een nieuwe taal, was het een mooie uitdaging om aan te gaan.

De eerste fysiopraktijk waar ik werkte gaf me volledige vrijheid om mijn werk te ontwikkelen, inclusief de mond-, kaak- en gezichtsbehandeling. Deze specialisatie was destijds nog niet bekend bij patiënten, artsen of tandartsen. Ik begon samen te werken met het Gelderse Vallei Ziekenhuis in Ede (KNO-afdeling en oncologie), tandartsen, mondhygiënisten en logopedisten in de regio.

In 2016 kreeg ik de mogelijkheid om mijn eigen praktijk, SOFYSIO, op te richten in het medisch centrum Kortenoord in Wageningen. Het is een multidisciplinair centrum dat ons in staat stelt om patiënten op een specifieke en op maat gemaakte manier te behandelen en te helpen. We hebben het Statera-programma ontwikkeld voor een multidisciplinaire aanpak voor oncologiepatiënten.

Sindsdien is ons team gegroeid en hebben we twee andere vestigingen geopend in het sportcentrum My Life in Wageningen en op de universiteitscampus voor studenten en medewerkers van de WUR.

Hierdoor behandelen we patiënten met zeer uiteenlopende aandoeningen, waaronder oncologie (pre- en postoperatieve revalidatie na kaakchirurgie in combinatie met oedeemtherapie), bruxisme, hoofdpijn, tinnitus en TMD (vaak voorkomend bij perfectionistische en gedreven studenten en onderzoekers).


Jij en de NVOF:

Bij mijn aankomst in Nederland dacht ik dat ik relatief alleen was met deze specialisatie.

Toen ontmoette ik Carien Beurskens, een enorme vakfanaat die haar proefschrift " Mime-therapy: réhabilitation of facial expression " zou publiceren. Ze nodigde me uit om haar te ontmoeten in het ziekenhuis en informeerde me over het bestaan van de (destijds) NVFT. Ik ben haar nog steeds zeer dankbaar voor haar ontvangst, vriendelijkheid en professionaliteit. Gelukkig was ik niet langer alleen in dit vakgebied in Nederland.

Ondanks het feit dat de NVOF een organisatie is die heel belangrijk is voor de erkenning van onze specialisatie, is het belangrijk om onze expertise en specifieke kenmerken te blijven promoten bij medisch specialisten, tandartsen en patiënten, maar ook zorgverzekeraars.


Heb je een boodschap voor je (NVOF) collega’s?

Blijf altijd nieuwsgierig en blijf leren om plezier in jouw werk te houden.


En wie mag de volgende keer onder de loep?

Maartje Hilarius-van de Moesdijk van de praktijk FysioSmile