maartje-hilarius-klein.jpg
06 december 2023

Onder de Loep - Maartje Hilarius

Hallo allemaal, ik ben door Sophie “genomineerd” om iets over mij te vertellen. Ik ben Maartje Hilarius, ben 41 jaar en woon samen met mijn man in Hengelo. Ik hou ervan om te koken, met vrienden op pad te gaan, te reizen en te sporten.

Jij en de praktijk?

Ik ben sinds 2012 werkzaam bij Fysiosmile, waarbij sinds 2015 Ina Alberts en ik samen de maatschap vormen. Wij hebben momenteel vier locaties; twee in Enschede, een in Almelo en een in Hardenberg. Binnen onze praktijk zien wij voornamelijk patiënten met klachten in het OFT-gebied

Per week werk ik vier dagen met patiënten en Een dag per week besteed ik aan collegiaal overleg/maatschapstaken en administratie.
Wij hebben binnen de praktijk nauwe samenwerkingsverbanden met KNO, MKA en neurologie om zo tot de beste behandeling te komen voor de patiënten die bij ons in de praktijk worden behandeld.

Naast mijn werk als fysiotherapeut, geef ik samen met Ina ook miniclinics aan derde jaars manueel therapeuten en ben ik tweede beoordelaar van bachelor afstudeerprojecten van 4de jaars fysiotherapie studenten

Jij en Orofaciaal?

In mijn bacheloropleiding tot fysiotherapeut heb ik stagegelopen bij Ina. Ina is nu mijn maat in onze praktijk. Door haar ben ik aanraking gekomen met het vakgebied. Ik vond dit zo interessant en boeiend dat ik direct na het behalen van mijn diploma Fysiotherapie ben gaan studeren aan de HAN om orofaciaal therapeut te worden. Na het behalen van mijn diploma werkte ik af en toe bij Fysiosmile wat snel al een vaste dag werd. Door de fijne samenwerking met elkaar is dan ook in 2015 de beslissing genomen om samen de maatschap aan te gaan. In 2015 ben ik opnieuw gaan studeren aan de SOMT, in 2018 ben ik daar geslaagd als MSc manueel therapeut. Hierdoor heb ik nog meer kennis opgedaan om nog beter zicht te krijgen in het hoofd-hals-kaak en nekgebied.

Jij en de patiënt?

Ik vind het belangrijk om samen met de patiënt te kijken hoe wij tot een oplossing komen op de vraag/de klacht waarmee de patiënt binnenkomt. Belangrijk hierbij is om goed te luisteren en te kijken om eventuele achterliggende problemen op te sporen.  Wat is de oorzaak van de klacht, waardoor wordt deze onderhouden, wat kan de patiënt zelf doen om zo samen met de patiënt te komen tot de beste behandeling

Jij en NVOF?

Een paar jaar later na het behalen van mijn diploma ben ik ook lid geworden van het NVOF


Wil je nog iets kwijt?

Het valt mij ook dat vooral huisartsen het nog moeilijk vinden om ons te vinden, dat er nog niet veel bekend is wat het werkgebied van een orofaciaal therapeut is en wat wij kunnen betekenen voor de patiënt. Het zou fijn zijn dat er in de toekomst meer informatie aanwezig is voor huisartsen zodat zij snel en adequaat een patiënt kunnen doorsturen naar een orofaciaal therapeut. Misschien zou het NVOF hierin een schakel kunnen zijn.

En wie mag de volgende keer onder de loep?

Bij deze nomineer ik Lonneke Jaeqx. Lonneke heb ik leren kennen via de opleiding OFT en is een erg goede vriendin geworden. Zij is zowel bekkentherapeut als orofaciaal therapeut en ziet daarbij interessante overeenkomsten bij deze patiëntengroep