lonneke-jaeqx--klein.jpg
13 maart 2024

Onder de Loep - Lonneke Jaeqx

Mijn naam is Lonneke Jaeqx, ik ben 41 jaar en werkzaam in een eerstelijns praktijk in Spijkenisse. Ik woon in Rotterdam en heb twee tweelingen van 12 en 6 jaar oud. In mijn vrije tijd mag ik graag sporten, met mooi weer klim ik graag op de wielrenfiets en anders ben ik bij de crossfit of yoga te vinden.

Jij en de praktijk?

Vertel iets over je praktijk; waar werk je, hoelang al, hoeveel dagen? Hoe ziet je werkdag eruit? Heb je naast patiënten nog andere taken/functies?

In 2007 ben ik afgestudeerd voor de algemene fysiotherapie opleiding en gaan werken in Praktijk voor Fysiotherapie Penning waar ik een deel van mijn stage heb gelopen. Het is een kleine praktijk die ik, inmiddels als praktijkeigenaar, samen met mijn partner en nog 2 andere collega’s draai.
Direct na mijn bachelor heb ik de opleiding tot orofaciaal gedaan in Nijmegen. Daarnaast heb ik in 2013 mijn Master in de bekkenfysiotherapie afgerond.


Jij en Orofaciaal?

Wanneer en waarom heb je gekozen voor het orofaciale domein? Welke opleiding heb je gedaan? Wat maakt het voor jou speciaal/leuk of bijzonder?
Tijdens mijn studietijd heb ik zelf kaakklachten ervaren en ben zo voor het eerst in contact gekomen met orofaciaal.
Daarbij werkte er al een orofaciaal fysiotherapeute in de praktijk in Spijkenisse, en na een ochtendje meelopen had dit gebied direct mijn interesse.


Jij en de patiënt?

Het leuke van mijn 2 specialisaties vind ik dat bekkenfysiotherapie en orofaciale fysiotherapie enorm goed bij elkaar aansluiten. Bij de cliënten die klemgedrag vertonen zien we in de praktijk dat deze mensen ook vaak een overactieve bekkenbodem hebben! Helaas heerst er op dat deel binnen de fysio nog een enorm taboe, met name om dit aan de patiënt uit te vragen. Terwijl als je de relatie uitlegt, cliënten wellicht ook heel blij kunnen zijn dat het ter sprake is gebracht en dat er wat aan te doen is!


En wie mag de volgende keer onder de loep?

Kim Joosten. Ik ken Kim nog van de studie en ik denk dat Kim mooie inzichten kan delen over het vak.