onder-de-loep---kim-joosten-klein.jpg
19 juni 2024

Onder de Loep - Kim Joosten

Wie ben ik?

Ik ben Kim Joosten, 49 jaar en woonachtig in “het groene hart”, de regio tussen Zoetermeer, Gouda en Alphen aan de rijn. Naast mijn werk (wat ook tevens mijn hobby is) ben ik regelmatig op pad met de motor, mag ik graag bergwandelen en ben ik altijd op zoek naar mooie wijnen.

Jij en de Praktijk
Sinds 1998 ben ik aan het werk als fysiotherapeut. In 2007 startte ik met mijn eigen bedrijf, bestaande uit twee vestigingen, waarin eigenlijk alle verbijzonderheden van fysiotherapie en ergotherapie aanwezig zijn. In 2023 heb ik het bedrijf verkocht om meer met mijn vak bezig te zijn. Meer vak inhoud en patiëntenzorg. Op dit moment werk ik één dag in mijn “oude” praktijk en vier dagen op andere locaties van de nieuwe eigenaar. Ik werk als orofaciaal fysiotherapeut met name met pijn gerelateerde klachten van het kauwstelsel. De meeste patiënten komen via de tandarts en kaakchirurg, echter de laatste jaren ook rechtstreek vanuit de huisarts. Huisartsen hebben ook ontdekt dat een bezoek aan de orofaciaal fysiotherapeut sneller gaat dan het traject KNO, Kaakchirurg en dan kaakfysio. Daarnaast zie ik veel “second opions” voor collega’s. Deze second opinions bestaan niet alleen uit klachten van het hoofd hals gebied maar ook andere pijnklachten van de wervelkolom of musculotendogeen gerelateerd zijn.

Ik en orofaciaal
In 1998 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan hogeschool Limburg, waarna ik direct in Duitsland ben gaan werken, zoals zovele destijds. Vervolgens ben ik ook begonnen met een opleiding manueel therapie. Nadat ik meerdere opleidingen bezocht heb, ben ik begonnen met Maitland manueel therapie en heb ik mijn diploma behaalt in 2003. Hierbij heb ik veel les gehad van Harry von Piekartz, die destijd ook al veel in het craniale en temporale mandibulaire gebied werkte. Daarnaast heb ik ook veel les gehad van Pieter Westerhuis, die veel bekend was met schouderproblematieken. Hierdoor is mijn interessegebied, zeg maar vanaf thoracale 4 en hoger, met name gekomen. Hoogcervicaal vond ik zeer interessant en heb dan ook bij EWMM de kindermanueel therapie cursussen gevolgd van Henk Mohr. In 2008 behaalde ik mijn diploma orofaciaal fysiotherapie op de HAN. De groep medestudent die ik daar heb leren kennen heb ik nog steeds contact mee. Daarnaast heb ik ook een aantal cursussen van Eelco Hakman gevolgd m.b.t. psychodiagnostiek bij tandheelkunde en aangezichtschirurgie. In 2018 heb ik mijn MSc manuele therapie behaalt. Dit was een strategische keuze. Ik had liever een MSc. in orofaciaal fysiotherapie willen behalen echter door alle “bureaucratische” beslissingen van de NVMT m.b.t. wel of geen behoudt van je titel als manueel therapeut en dus ook de tarifering, werd hetdus een MSc. in manuele therapie. Achteraf had dat dus niet gehoeven, laten we het daar maar niet meer over hebben…. Al met al sinds het  behalen van mijn fysiotherapeutisch diploma heb ik een grote interesse gehad voor, over en de relatie tussen glenohumeraal, cervciaal ,TMG en psychosomatiek. Ik zeg dan ook vanaf T4 en hoger is wat ik het liefste zie en doe.

Ik en de patiënt
Zoals reeds beschreven zie ik het liefst mensen met orofaciale klachten. Naast orofaciaal fysiotherapeut ben ik ook (kinder)manueel therapeut en beoefen ik ook Dry Needling, echografie, shockwave en percutane elektrolyse. Ik zie regelmatig patiënten als second opinion voor tendomyogenen klachten. Ik maak dan de echo en samen met de collega maken we een behandelplan met indien nodig combinatie sw/pe. Daarnaast zie ik veel zuigelingen met voorkeurshouding of “huilbaby’s”. Dit is vaak samen met een kinderfysio. De laatste jaren merk je dat informatie overal te verkrijgen is en dat cliënten daar ook gebruik van maken. Echter het concluderen of de informatie relevantie, van toepassing en juist is bij hun klacht is een lastige taak voor een “leek”. Dit is dan ook een onderdeel van ons vak: de juiste informatie op de juiste manier aan de client overbrengen. Dit is dan ook wat ik probeer te doen.

Ik en de NVOF.
Sinds dat ik mijn orofaciaal diploma in 2008 behaald heb, ben ik lid van de NVOF. Dit is de plek waar je informatie krijgt over ons vakgebied. We zijn met weinig dus informatie is schaars. Ik heb een aantal maal deelgenomen in een subgroep m.b.t. tarifering en een aparte behandelcode voor orofaciale fysiotherapie. Dit is helaas gestrand. Dit is iets waar de NVOF zich hard voor moeten maken. Ook merk ik dat steeds meer therapeuten minder aan de “tafel” staan maar meer management, beleidmaker of opleider worden. Het vak zou aantrekkelijker mogen worden. Ik realiseer me dat dit niet alleen voor de NVOF geldt maar over de gehele linie van fysiotherapie.

Bij deze nomineer ik Katja Dohmen.